Ga jij (figuurlijk óf letterlijk) fluitend naar je werk? Als het antwoord ‘ja’ is, is dat geweldig. Blijf alert en zorg dat dit zo blijft!
Als je antwoord ‘nee’ of ‘soms’ is, dan is het goed je af te vragen wat de oorzaak is, dat je niet elke dag fluitend naar je werk gaat. Dat vraagt vervolgens van je om in actie te komen, zodat er daadwerkelijk verandering komt.
Belangrijk is om hierbij te kijken of de oorzaken van te weinig werkplezier te maken hebben met zaken die je zelf kunt beïnvloeden of dat ze buiten je invloedsfeer liggen. Het ene vraagt om andere acties dan het andere.
De kracht van stilte in gesprek
Ik kwam laatst een mooie uitspraak tegen: ‘De kracht van de luisterende stilte is dat hij de ander laat worden zoals hij is.’ Dit herken ik in mijn werk. Als mijn klant vertelt en gevoelens, verlangen, twijfels deelt met mij, dan is het vaak goed om even stil te zijn. Niet direct te reageren, maar even de rust en ruimte te nemen voor wat er gezegd is.
In die stilte komt er vaak nog wat op bij de ander: een toelichting, een inzicht of een verdieping. Vaak komt dan ook de gevoelskant naar voren. Degene ervaart waarin hij of zij geraakt wordt.Lees verder
Loopbaanstappen zetten als 20-er is niet eenvoudig
Ik coach steeds meer 20-ers in hun loopbaan. In deze leeftijdsfase maken veel mensen de overstap van opleiding naar werk. Zij zoeken hun weg in de mogelijkheden én beperkingen die er op dit moment zijn op de arbeidsmarkt. En dat is niet gemakkelijk blijkt uit hun verhalen.
In deze blog schrijf ik over die arbeidsmarkt, over de eigen twijfels en onzekerheid van starters, waar je aan moet denken om de juiste match te maken en geef ik vier tips in het vinden van je weg in je loopbaan.
Lees verderEffectiviteit vergroten met individuele sollicitatietraining
Veel mensen zien op tegen sollicitatiegesprekken. Het is ook een bijzondere setting. Een relatief kort gesprek waar het krijgen van een nieuwe baan van af hangt. Dus wil je je zo goed mogelijk presenteren in dit gesprek: zekerheid en enthousiasme uitstralen, goede antwoorden geven, ontspannen contact maken. Zodat jij die baan krijgt. Hoe doe je dat nou? In een individuele loopbaantraining leer ik je de kneepjes van een optimale presentatie. Daarin sluit ik zo goed mogelijk aan bij jouw persoonlijkheid, want je moet ook jezelf kunnen blijven in het gesprek.
Coaching bij kanker steun in de rug
Als je na kanker het werk weer geleidelijk wilt oppakken, sta je daar nogal eens alleen voor. Je hebt veel vragen: over rechten en plichten, over (on)begrip van leidinggevende, collega’s en soms ook van bedrijfsarts, over eigen verwachtingen en overtuigingen (‘Ik laat zien dat ik er voor ga.’ ‘Dit moet ik op eigen kracht kunnen.’) en vooral veel twijfels (‘Gaat die vermoeidheid wel over?’ ‘Kan ik mijn niveau weer halen?’ ‘Als ik er nog niet ben binnen twee jaar, wat dan?’ ‘Mag ik zelf aangeven wat ik wil of niet?’).
Bij deze vragen kan een coach een goede steun in de rug zijn.Lees verder
Ga netwerken in de zomer!
In de zomer is het goed netwerken. Juli en augustus zijn goede maanden om netwerkgesprekken te plannen, want dan staan binnen bedrijven en organisaties veel activiteiten op een wat lager pitje. In bedrijven vinden minder overleggen plaats, er worden geen grote projecten meer opgeleverd en gestart, om wat te noemen. Zelf denk je misschien netwerken en solliciteren, dat kan pas weer echt in september, bovendien ben je zelf waarschijnlijk ook in deze periode één of meer weken weg. Dan maak je een grote vergissing. Juist in de zomer is het goed netwerken!Lees verder
Werk en levensfasen
Wanneer je kijkt hoeveel plezier je in je werk hebt, ben je geneigd alleen naar aspecten van het werk zelf te kijken (werkdruk, sfeer, takenpakket). Begrijpelijk en ook belangrijk. Soms heeft minder werkplezier ook te maken met de overgang naar een nieuwe levensfase.
Twee overgangen wil ik graag toelichten. De ene en meest herkenbare is de overgang naar een jong gezin met de zorg voor één of meerdere kinderen en alle veranderingen die dit met zich mee brengt. De zorg en verantwoordelijkheid voor het gezin én tegelijkertijd de drang om te groeien in het werk geven druk en daarmee (te) veel stress.Lees verder
Jouw plek in de organisatie
Een coachingstraject start meestal met de vraag hoe de klant ineffectief gedrag (waar jijzelf of anderen last van hebben) kan afleren en hoe hij/zij tot ‘beter’ effectiever gedrag kan komen. In de gesprekken blijkt nogal eens, dat het vaak ook over iets anders gaat.
In hoeverre klopt het hoe jij en anderen je plek in de organisatie invullen? Wat speelt er mogelijk, waardoor jij niet goed je weg weet? Kijkend naar het organisatiesysteem waar jij met jouw functie deel van uit maakt, zijn er soms opvallende zaken aan de hand. Ik geef een viertal voorbeelden: