Om verschillende redenen nemen medewerkers te weinig zelf de regie in hun re-integratieproces na kanker. De medewerker volgt het advies van de bedrijfsarts, want die zal het wel weten, ook als je er zelf geen goed gevoel bij hebt. Hij gaat mee in het voorstel van de leidinggevende, omdat die nogal stellig overkomt. Of de medewerker vindt het moeilijk om voor zichzelf op te komen. Los daarvan is het vaak ook nog eens lastig goed in te schatten wat wel en nog niet kan qua belastbaarheid. Waarom is het goed om meer zelf de regie te nemen in je re-integratieproces?
Verouderde kijk op herstel na kanker
De voorstellen van leidinggevende en soms ook bedrijfsarts kunnen te maken hebben met te weinig actuele kennis van zaken. Er is soms nog te veel een beeld, dat mensen met kanker en na herstel van kanker niet meer goed in staat zullen zijn te werken, dus waarom echt werk maken van re-integreren. Terwijl kanker in toenemende mate een chronische ziekte wordt, waarbij de kans op een (redelijk) goede gezondheid en weer werken steeds meer voorkomt. Of soms juist het tegenovergestelde, dat de medewerker nu toch wel hersteld zal zijn en weer snel alles moet kunnen.
Gevolgen
De re-integratie komt niet op gang: ‘blijf nog maar wat langer thuis tot je verder hersteld bent’. Er wordt geen moeite gedaan om passende werkzaamheden te bedenken. De medewerker gaat twijfelen aan zichzelf en wordt onzeker over wat er wel en niet kan.
Aan de andere kant te snel te veel uren moeten gaan werken of met te zware taken of te veel verantwoordelijkheid, wat de medeweker fysiek of mentaal gewoon nog niet aan kan. Een terugval is vaak ondermijnend voor het zelfvertrouwen en maakt de kans op terugkeer kleiner.
Neem zelf de regie
Neem als medewerker zelf de regie in het regelen van een goede opbouw in kleine stappen met taken die op dat moment haalbaar zijn. Denk daarbij ook out-of-the-box aan werkzaamheden die niet in je eigen takenpakket zitten, maar tijdelijk wel een goede opstap kunnen zijn. Dit kan intern, maar ook extern zijn.
Informeer zelf regelmatig de leidinggevende en de bedrijfsarts over je herstelproces en wat je als mogelijkheden en beperkingen ervaart. Het is belangrijk dat je goed blijft voelen en waarnemen hoe het is met je energiebalans, je concentratievermogen, fysieke klachten. Probeer werkzaamheden en werktijden in overleg daarop goed af te stemmen.
De kans op een succesvolle(re) re-integratie wordt dan zo veel groter.