In de twintig jaar dat ik loopbaancoach ben, merk ik dat in bedrijven de werkdruk steeds groter geworden is. Dit wordt bevestigd door collega’s die ik spreek. Hoe blijf je als werknemer staande onder een hoge werkdruk? Sommigen gaan hier makkelijker mee om dan anderen. Het verschil zit hem in ieders persoonlijkheid. Geef je makkelijk je grenzen aan, is een zeven voor kwaliteit goed genoeg, ga je op tijd naar huis, dan heeft werkdruk minder impact op je. Een werkcultuur waarin dit mogelijk is, helpt daar natuurlijk bij.
Zit dit minder in je aard, dan kan de stress langzaamaan oplopen. Je neemt nog een extra klus aan, je krijgt iets niet af, want het moet toch echt nog beter, je wilt aardig gevonden blijven worden of je bent bang dat als je niet mee doet met de rest, je baan op de tocht staat. Dus werk je over en doe je ’s avonds en in het weekend thuis ook nog wat. Dit wordt langzaamaan structureel. Je bent al moe als je ’s ochtends opstaat. Een burn-out ligt vervolgens op de loer. Je zou niet weten hoe je het anders kan doen.
Kijken naar hoe je werkt en waarom je het zo doet, is de eerste stap naar verandering. Onderliggende overtuigingen vaak van huis uit meegekregen of ooit als overleving onbewust voor gekozen, bloot leggen is stap twee. Daar zit vaak een gevoel van angst aan gekoppeld. Die op het spoor komen is stap drie. Dan het onderscheid maken tussen de situatie toen en wie je nu bent, is stap vier en geeft ruimte om anders tegen eigen gedrag aan te kijken en te veranderen. Dat veranderen gaat met vallen en opstaan in kleine praktische stappen. Oefening baart kunst. Stappen vijf en verder dus.
En dan blijk je je eigen grenzen te kunnen voelen en die ook uit te spreken naar collega’s en leidinggevende. Merk je dat iedereen die notitie die jij zelf vroeger een zesje had gegeven waardeert. Of als jij op een verzoek van je leidinggevende ‘nee’ zegt er helemaal geen conflict ontstaat. En doorbreek je met op tijd naar huis gaan een taboe, waar andere collega’s blij van worden, want dat geeft hen opeens ook ruimte om dit vaker te doen. Werkdruk in het team bespreekbaar maken kan ook verandering in gang zetten.
In een coachtraject heb je een sparring-partner en vind je steun om deze stappen te maken. Dat zorgt voor versnelde ontwikkeling waar jij en de organisatie profijt bij hebben.