Als je in je herstelfase na kanker toe bent aan weer gaan werken is de startfase van cruciaal belang. Je bent zelf onzeker of het wel weer lukt met de beperkingen qua energie en concentratie die er vaak nog zijn. Daarbij vraag je je af hoe je leidinggevende en je collega’s zullen reageren. Kun je open zijn over wat er nog niet goed lukt? Mag je aangeven, dat het vandaag een stuk minder met je gaat dan gisteren? Durf je steun te vragen wanneer je dat eigenlijk nodig hebt? Geef je je grenzen wel steeds op tijd aan? Is hier allemaal begrip en geduld voor?
Aan de andere kant voelen leidinggevende en collega’s zich vaak ook onzeker of ongemakkelijk. Wat kunnen ze wel en niet van je vragen? Wil je wel hulp en ondersteuning of juist liever niet? Wil je over je herstel wel of niet zaken delen?
Ieder team is natuurlijk verschillend en heeft een eigen omgangscultuur waarbij er meer of minder vanzelfsprekend dingen gedeeld worden en wederzijdse ondersteuning geboden wordt.
Informatie over wat herstel na kanker inhoudt en wat de eerste tijd nog belemmerend werkt bij terugkeer kan al heel veel helpen.
Het is bovendien belangrijk naar elkaar uit te spreken, wat de medewerker nodig heeft in het contact en in de werkzaamheden en hoe collega’s en leidinggevende daar op kunnen aansluiten, ieder op zijn eigen manier. Dat geeft ruimte om weer op een prettige manier de draad op te pakken. En voorkomt onvrede, irritatie en miscommunicatie.
Een ronde-tafelgesprek met medewerker, leidinggevende en collega’s onder begeleiding van een ervaren coach kan hierin een goede steun in de rug zijn voor allen. Zeker als dit niet zo vanzelfsprekend is in een team.